Werken over de grens

Steeds meer mensen oriënteren zich op werken in het buitenland. In sommige gevallen is de arbeidsmarkt aan de andere kant van de grens gunstiger, wat werken over de grens aantrekkelijk maakt. Werken over de grens brengt bovendien een groot aantal voordelen met zich mee. Het is een mogelijkheid om nieuwe professionele en persoonlijke vaardigheden op te doen, een ander land en cultuur te leren kennen en uw persoonlijke netwerk uit te breiden. 

Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier.

Grensarbeid
Werken over de grens)

Veel Nederlanders in de grensregio’s kijken in hun zoektocht naar een baan verder dan onze landsgrenzen. Ze zijn bereid een baan over de grens te accepteren, maar willen in Nederland blijven wonen. In dat geval spreekt men over grensarbeid. 
Een grensarbeider verricht werkzaamheden in een Europese lidstaat, maar woont in een andere Europese lidstaat, waar de werknemer tenminste eenmaal per week naar terugkeert. Keert de werknemer niet elke week terug naar Nederland, omdat bijvoorbeeld de reistijd te lang is, dan is er sprake van niet-grensarbeid. 

In de regio Drenthe is er vooral sprake van grensarbeid in Duitsland. In Duitsland is het verschil tussen grensarbeid en niet-grensarbeid alleen van belang in het geval uw werkloos wordt. 

Grensarbeiders krijgen te maken met bepalingen uit zowel het ‘werkland’, vooral op het gebied van sociale zekerheden en belastingen, als het ‘thuisland’. 

Hoe vind ik werk in Duitsland/het buitenland

Vacatures over de grens

Bij het zoeken naar werk in Duitsland is het verstandig om u van te voren te oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Wat zijn de mogelijkheden met uw achtergrond, kennis en vaardigheden? Op welk terrein ligt uw belangstelling? Is er vraag naar personeel met uw achtergrond en ervaring? Spreekt u de taal voldoende? Blijft u in Nederland wonen of vestigt u zich permanent in Duitsland?

Als werkzoekende zijn er verschillende mogelijkheden om vacatures over de grens te vinden.

Bundesagentur für Arbeit

Het zogenaamde Bundesagentur für Arbeit, te vergelijken met het Nederlandse UWV, is een grote speler op de Duitse arbeidsmarkt. Ze zijn verantwoordelijk voor veel zaken rondom de arbeidsmarkt. De Agenturen für Arbeit bieden gratis diensten aan voor werkzoekenden en werkgevers. Ook als u niet ingeschreven bent bij de Bundesagentur für Arbeit kunt u gebruik maken van de informatie- en adviesdiensten. 

Voor buitenlandse werkzoekenden heeft de Bundesagentur een speciale dienst: de Zentrale Auslands- und Fachvermittlung.

De Bundesagentur heeft een online vacaturebank waarop veel vacatures in heel Duitsland te vinden zijn: www.jobboerse.arbeitsagentur.de.

Regionaal

Er zijn ook speciale websites waarop u vacatures in de regio Drenthe kunt vinden. Met de zoekmachine op kunnen werkzoekenden in het hele Nederlands-Duitse grensgebied vacatures vinden. Ook op zijn veel vacatures in de grensregio’s te vinden.

Uitzendbureaus

In Duitsland zijn niet zoveel uitzendbureaus (Zeitarbeit of Arbeitnehmerüberlassung) als in Nederland. Een erkend uitzendbureau moet een vergunning hebben. Vergelijkt u vooral de financiële vergoedingen van de verschillende bureaus, deze kunnen namelijk behoorlijk onderling verschillen.

Kranten

Veel Duitse kranten bevatten personeelsadvertenties. Vooral in de woensdag- en zaterdagedities zijn veel vacatures te vinden. Voor een passende vacature in de grensregio’s kunt u het beste in een regionale krant uit de regio kijken.

Algemeen

Er bestaan talloze Duitse websites waarop vacatures te vinden zijn.

Wij hebben voor u een selectie gemaakt: 

www.job.de www.stepstone.de
  www.monster.de
www.stellenmarkt.de www.adzuna.de
www.eurojobs.com www.jobware.de
www.job.zeit.de www.stellenangebote.de
www.stellenanzeigen.de www.jobscout24.de

Diplomawaardering

Wat is mijn diploma waard?

In Duitsland zijn meer beroepen gereglementeerd dan in Nederland. Een beperkt aantal Nederlandse beroepsopleidingen wordt automatisch erkend, zoals bijvoorbeeld arts, apotheker, verpleegkundige, architect etc. Andere Nederlandse beroepsopleidingen worden gelijkgesteld aan Duitse beroepsopleidingen. Indien het niveau, of de duur van uw Nederlandse opleiding lager, of korter is dan de vergelijkbare Duitse opleiding, dan wordt u Nederlandse opleiding vaak gelijkgesteld aan de vergelijkbare Duitse opleiding als u werkervaring heeft opgedaan in Nederland. Is dit niet het geval, dan ken men aan u vragen een toets te doen, een cursus te volgen of een stage te doen.

Het is verstandig een diplomawaardering te laten uitvoeren. Voor beroepsopleidingen kan dit bij het National Reference Point (www.nlnrp.nl ) en voor het hoger onderwijs kan dit bij het NUFFIC (www.nuffic.nl) .

U ontvangt een document waarop staat met welk Duits diploma uw Nederlandse diploma te vergelijken is.