Europass
Een waardevolle aanvulling

Als u in het buitenland op zoek gaat naar een passende baan, is het belangrijk dat uw gesprekspartner weet wat u te bieden heeft. Wat zijn uw kennis, vaardigheden en achtergrond? 

Het Europass CV biedt u een handig hulpmiddel. Europass bestaat uit een aantal gratis documenten waarin u uw talenten en vaardigheden kunt vastleggen. De basis is het Europass CV. Dit cv kunt u naar wens aanvullen met andere documenten over uw opleiding, werkervaring en diploma’s. U bepaalt zelf welke informatie u belangrijk vindt. Het resultaat is een digitaal portfolio dat u in heel Europa kunt gebruiken. Zo weet uw toekomstige werkgever precies wat u weet en kunt. 

Met het Europass CV is een standaardmodel cv opgesteld. Vaardigheden zoals taal zijn in verschillende klassen opgedeeld. Met dit standaard cv wordt geprobeerd om solliciteren in het buitenland makkelijker te maken. Voor een werkgever is het direct duidelijk welke vaardigheden en kennis u bezit. 

Als u in Duitsland wilt gaan solliciteren kan een Europass CV een goede aanvulling zijn op uw sollicitatiebrief en andere documenten.

Grensarbeid en arbeidsvoorwaarden
Waar vind ik meer informatie?

Als u aan het werk gaat in Duitsland krijgt u logischerwijs te maken met Duitse wet- en regelgeving. Voor grensarbeiders geldt bovendien nog dat zij zowel met Duitse als Nederlandse wet- en regelgeving te maken krijgen.

Het is verstandig om u van te voren te verdiepen in alle voor u geldende arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheden en belastingregels. Op onze website vindt u het document ’40 meest gestelde vragen over werken in Duitsland’. Hierin vindt u veel informatie over sociale zekerheden, arbeidsvoorwaarden en belastingregels als u in Duitsland gaat werken. 

U kunt ook met al uw vragen terecht bij EURES. EURES is een samenwerkingsnetwerk tussen de verschillende lidstaten op het gebied van arbeidsbemiddeling. Zij weten alles over grensarbeid en organiseren regelmatig inloopspreekuren, waar u met al uw vragen over werken in Duitsland terecht kan. Kijk op www.eures.info voor een EURES-kantoor bij u in de buurt en voor meer informatie over werken in Duitsland.

Voor meer informatie over werken in Duitsland kunt u ook terecht bij Bureau Duitse Zaken. Zij geven voorlichting en advies aan mensen die in Duitsland wonen en werken.

Kijk voor meer informatie op . 

Als u meer vragen heeft over werken over de grens bent u natuurlijk ook altijd welkom bij de informatiebalie van Europe Direct Drenthe op het Werkplein Zuid-Oost Drenthe voor een gratis adviesgesprek. De balie is op maandag en dinsdag van 09.00 tot 17.00 geopend en op woensdag van 13.00 tot 17.00. U kunt ons ook bereiken via ons .