European Voluntary Service (EVS)

Voor bijna niets naar een land in Europa? Twee maanden tot een jaar er tussenuit om erachter te komen wat je graag wilt in de toekomst? Dat kan! Met EVS sla je een hoop vliegen in één klap: je kunt op reis, een nieuwe cultuur ontdekken, mensen ontmoeten, jezelf leren kennen én je doet vrijwilligerswerk waar je een hoop van leert. Ten slotte staat het ook nog eens goed op je CV!

Neem voor meer informatie contact met ons op via het .

Wat is EVS?
EVS, voor ieder wat wils

EVS is een afkorting voor European Voluntary Service oftewel Europees vrijwilligerswerk. Het is een programma van de Europese Unie, speciaal voor jongeren tussen de 17 en 30. De Europese Unie vindt het belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen ontwikkelen in het buitenland. Daarom hebben ze hiervoor geld beschikbaar gesteld. Het kost je dus bijna niks.

Met EVS kun je in heel Europa aan de slag, bij heel veel verschillende projecten. Er zijn bijvoorbeeld projecten met kinderen, ouderen, dieren en jongeren. Maar je kan ook aan de slag in bijvoorbeeld de bouw. Er is dus voor ieder wat wils!
Je kunt alle projecten vinden in deze database, te vinden op: http://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en.

EVS heeft een looptijd van 2 tot 12 maanden. Je kunt zelf kiezen hoe lang je in het buitenland aan de slag wilt gaan.

Waarom EVS?
EVS, een toevoeging op elk CV

EVS bied je de kans om in het buitenland als vrijwilliger aan de slag te gaan. Je leert een nieuw land kennen, maakt nieuwe vrienden en je gaat een onvergetelijke tijd tegemoet.

EVS kan je helpen om uit te vinden wat je wilt gaan doen na je middelbare school of studie. Je leert jezelf kennen en doet bovendien allerlei nieuwe kennis en ervaringen op.

EVS vrijwilligerswerk staat goed op je CV, omdat je relevante werkervaring opdoet en goed hebt leren omgaan met nieuwe situaties. Daarmee heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt, als je in Nederland op zoek gaat naar een baan. Wat je hebt geleerd kun je beschrijven met een certificaat genaamd ‘Youthpass’. 

Voorwaarden
EVS, voor bijna niks naar het buitenland

Als EVS-vrijwilliger krijg je een vergoeding uit het Erasmusplus-programma, waardoor je bijna niks zelf hoeft te betalen. Je verblijf in het buitenland, huisvesting en eten en drinken, wordt helemaal voor je betaald. Je reiskosten worden bovendien voor 90% vergoed. Daarnaast krijg je een taalcursus, een aanvullende verzekering, vervoer van je woon- naar je werkplek en zakgeld.

Wel moet je aan de voorwaarden van het EVS-programma voldoen. Dit houdt in dat je 2 tot 12 maanden vrijwilligerswerk verricht en verplichte trainingen volgt.

De organisatie waar je EVS doet ligt in een EU-lidstaat of in één van de volgende landen: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, IJsland, Kosovo, Georgië, Liechtenstein, Noorwegen, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Zwitserland of Turkije.

Folder EVS
Eigen publicatie Europe Direct Drenthe over EVS

We hebben zelf een publicatie opgesteld met daarin relevante informatie over EVS, en een paar ervaringsverhalen. Deze kun je downloaden via onze website door te klikken op deze link. Wil je liever een exemplaar op papier? Neem dan contact met ons op via het contactformulier contact met ons op.