Hoe pak je het aan?

EVS, je staat niet alleen

Bedenk je eerst waarom je naar het buitenland wilt. Wat is jouw doel? Wat wil je tijdens je EVS ervaring leren? Naar wat voor soort project ben je op zoek? Hoelang wil je naar het buitenland? In welke sector zou jij werkervaring willen opdoen? In welk land wil je aan de slag?

Als jongere sta je niet alleen in je EVS avontuur. Twee organisaties zorgen er samen met jou voor dat je EVS-ervaring een succes wordt. Dit zijn de zogenaamde zendorganisatie en gastorganisatie.

De zendorganisatie bevindt zich in Nederland en helpt je met het vinden van een leuk project, het voorbereiden van je verblijf in het buitenland en het afsluiten van een geschikte verzekering. Ze helpen je als het ware op weg.

De dichtstbijzijnde zendorganisatie voor Drenthe vind je in Baflo (Groningen) en heet Jongerenwerk Barkema en de Haan (www.jongerenwerk.com). Een andere bekende zendorganisatie is SIW (www.siw.nl). Zij zijn gevestigd in Utrecht.

De gastorganisatie ontvangt je en is verantwoordelijk voor de begeleiding tijdens het project. Ook zorgen zij voor jouw verblijf in het buitenland. Dat wil zeggen dat de kost en inwoning, lokaal vervoer, taaltraining en het uitbetalen van het zakgeld door de gastorganisatie worden geregeld. 

Er zijn een aantal verplichte trainingen, waaraan elke EVS-vrijwilliger deel moet nemen. In totaal gaat het om vier trainingen. Een training voordat je afreist naar het buitenland, een training als je net bent aangekomen in het buitenland, een training halverwege het project en een laatste training als je terug bent in Nederland. Op deze training leer je meer EVS-vrijwilligers kennen.

Let op! Er geldt een deadline voor je EVS-aanvraag. Drie keer per jaar kun je een aanvraag doen. Als je aanvraag is goedgekeurd, kun je na drie maanden beginnen met het project. 

Youthpass
Youthpass, een handig hulpmiddel

Na het afronden van het EVS-project kun je ervoor kiezen een zogenaamde ‘Youthpass’ in te vullen. Het eerste deel van dit certificaat is een bewijs van deelname. Het tweede deel van de Youthpass bevat meer informatie over EVS. Het derde deel kun je zelf invullen. Je kunt hierop aangeven welke werkzaamheden je tijdens je EVS-ervaring hebt opgedaan en welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan. Het is een handig hulpmiddel om je EVS-ervaring nog eens rustig voor jezelf op papier te zetten. Bovendien is een Youthpass een uitstekend middel om aan bijvoorbeeld een potentiele werkgever te laten zien welke vaardigheden jij hebt opgedaan tijdens je EVS.

Stappenplan EVS
Voor meer informatie over EVS, kom langs bij Europe Direct Drenthe

-  Bedenk wat je wilt gaan doen. Oriënteer je in de database op de verschillende projecten
- Zoek contact met een zendorganisatie
- Kies, samen met de zendorganisatie, een leuk project
- Dien de EVS-aanvraag in 
- Is de aanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Je kunt 3 maanden na de deadline starten

Ben je enthousiast en heb je nog vragen of wil je meer hulp bij het starten van jouw EVS avontuur? Kom langs bij de informatiebalie van Europe Direct Drenthe bij Kennispoort Drenthe (campus Stenden Emmen, Van Schaikweg 94) . De balie is op maandag tot en met donderdag geopend van 12:00 tot 17:00.

Folder EVS
Eigen publicatie Europe Direct Drenthe over EVS

We hebben zelf een publicatie opgesteld met daarin relevante informatie over EVS, en een paar ervaringsverhalen. Deze kun je downloaden via onze website door te klikken op deze link. Wil je liever een exemplaar op papier? Neem dan contact met ons op via het contactformulier contact met ons op.