Europa in het voortgezet onderwijs
Kant en klaar lesmateriaal

Ook voor leerlingen op het voortgezet onderwijs zijn verschillende lespakketten ontwikkeld. Dit lesmateriaal is ontworpen om de leerlingen op een informatieve, afwisselende en toegankelijke manier kennis te laten maken met Europa.  De lespakketten zijn door experts uit heel Europa ontwikkeld, voor verschillende lesniveaus en zijn direct toepasbaar voor. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.
Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden of een gratis adviesgesprek kunt u contact met ons opnemen via info@europedirectdrenthe.nl. Wij helpen u graag verder op weg.

Europa. Het kennismagazine voor jongeren

Dit lespakket bestaat uit een informatief magazine voor jongeren en een docentenhandleiding. Het boekje helpt jongeren om te begrijpen wat de Europese Unie nu eigenlijk precies is. Wat houdt de EU in? Wat doet de Unie? Hoe werkt de Europese Unie? Het magazine is bijvoorbeeld toe te passen in lessen geschiedenis, burgerschap en aardrijkskunde

Toporopa

Deze interactieve website test de kennis van jongeren over de geschiedenis en aardrijkskunde van Europa door middel van een quiz. Rivieren, hoofdsteden, vlaggen en monarchieën, het komt allemaal voorbij in de Toporopa quiz. 

Prijsstabiliteit. Waarom is dat belangrijk voor jou?

Dit lespakket bevat een animatiefilm, een brochure voor leerlingen en een boekje voor leraren. Het doel is om tieners een basisinzicht te geven in het belang van stabiele prijzen. In de animatiefilm komen twee middelbare scholieren voor, Anna en Alex, die leren hoe ons monetair systeem werkt. Dit lespakket leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld lessen economie.

De EU in slides

Deze slides kunnen door leerkrachten worden gebruikt om een PowerPoint-presentatie over de EU te maken. Elke slide biedt een aantal eenvoudige feiten of sleutelwoorden in een stijl die gemakkelijk te begrijpen is voor een publiek zonder voorafgaande kennis van de EU. In de slides wordt uitleg gegeven over belangrijke cijfers, beleidsmaatregelen en hoe de EU functioneert en er wordt basisinformatie verschaft over zaken als de uitbreiding van de EU, de verdragen en de symbolen van de EU.

Budget Europa

Deze online educatieve game daagt de leerlingen uit een Europese begroting te ontwikkelen. De speler is verantwoordelijk voor de EU en moet het budget beheren. Hij of zij krijgt 100 miljard euro en mag deze naar eigen inzicht verdelen over de verschillende beleidsterreinen. Hij of zij moet ook minstens vijf ‘tweets’ beantwoorden over verschillende onderwerpen met betrekking tot EU-subsidies, van gezondheidszorg of sportclubs tot energiecentrales. De leerlingen maken op deze manier kennis met de verschillende beleidsterreinen waarvoor de EU verantwoording draagt.

Europa voor docenten
e-twinning

De Europese Commissie heeft een online platform ontwikkeld om samenwerking tussen scholen en docenten te bevorderen: www.etwinning.net. Op dit platform kunnen docenten contact leggen met collega’s in het buitenland en ideeën en projecten uitwisselen. Het e-twinning platform is kosteloos en beveiligd. 

Op vindt u veel interessante informatie en lesmateriaal over de Europese Unie, voor verschillende leeftijdsgroepen. Ook vindt u hier vaak verschillende wedstrijden waaraan u samen met u leerlingen mee kunt doen. Interessante informatie voor docenten en nieuwtjes worden hier ook geplaatst.

Europa voor kinderen
Spreekbeurt over Europa? Kom langs

Wil jij een spreekbeurt houden over de Europese Unie en zoek je informatie? Of heb je een vraag over Europa? Op vind je veel informatie over de Europese Unie. Ook kan je er veel leuke spelletjes spelen waardoor je veel leert over de Europese Unie. Super handig! 

Als je meer informatie wilt ontvangen over de Europese Unie kan je ook, samen met je ouders/verzorgers, langskomen bij onze balie. Je vindt onze balie op het Werkplein Zuidoost-Drenthe, Verlengde Spoorstraat 2 in Emmen. Je kunt natuurlijk ook een email sturen naar info@europedirectdrenthe.nl of bellen naar 0591- 64 52 77.  Dan helpen  we je verder op weg.

Europa voor jongeren
Verslag over Europa? Kom langs

Ben jij voor een verslag op zoek naar meer informatie over de Europese Unie? Of heb je een vraag over Europa? Je bent van harte welkom bij onze balie op het Werkplein Zuidoost-Drenthe, Verlengde Spoorstraat 2 in Emmen. Je kunt natuurlijk ook een email sturen naar info@europedirectdrenthe.nl of bellen naar 0591- 64 52 77.  Dan helpen  we je verder op weg.
Ben je binnenkort klaar met school, en wil je een jaar vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Misschien is EVS iets voor jou. De Europese Commissie betaald jouw reiskosten voor 90%, je verblijf inclusief eten en drinken wordt helemaal vergoed en je krijgt een taalcursus. In ruil doe jij 2 tot 12 maanden vrijwilligerswerk in het buitenland. Meer weten? Kijk dan hier.

Internationale projecten
In contact komen met collega’s uit heel Europa?

De Europese Commissie heeft het Erasmus+ programma ontwikkeld. Dit is een subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Binnen het Erasmus+ programma zijn er veel mogelijkheden voor internationale, Europese projecten. Zo kan er met steun vanuit het Erasmus+ programma bijvoorbeeld een uitwisseling tussen scholen worden georganiseerd, of kan er een samenwerkingsverband worden opgezet tussen scholen uit verschillende lidstaten.

Europe Direct Drenthe maakt deel uit van een breed Europees netwerk en heeft contact met scholen in heel Europa. We kunnen u in contact brengen met collega’s in heel Europa. 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die het Erasmus+ programma biedt? Of wilt u hulp bij het organiseren van een uitwisseling of het opzetten van een ander Europees project? Neem dan contact met ons op via info@europedirectdrenthe.nl of kom langs bij onze balie op het Werkplein Zuidoost-Drenthe te Emmen voor een gratis adviesgesprek.