Europa op school 

Europe Direct Drenthe ondersteunt basis- en middelbare scholen bij Europa-educatie door publicaties, lesmateriaal en Europa-gadgets beschikbaar te stellen. Er zijn verschillende lesprogramma’s beschikbaar voor leerlingen van alle leeftijden. Ook voor het opzetten of deelnemen aan internationale uitwisselingen en advies over Europese subsidies kunt u bij ons terecht. 

Wij denken graag met u mee over uw Europa-lessen. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier.

Europa in het basisonderwijs
Kant en klaar lesmateriaal

Voor leerlingen in het basisonderwijs zijn er verschillende lesprogramma’s over de Europese Unie ontwikkeld. Dit lesmateriaal is ontworpen om kinderen op een informatieve, afwisselende en toegankelijke manier kennis te laten maken met Europa.  De lespakketten zijn door experts uit heel Europa ontwikkeld en zijn direct toepasbaar. Hieronder geven we een aantal voorbeelden. 
Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden of een gratis adviesgesprek kunt u contact met ons opnemen via info@europedirectdrenthe.nl. Wij helpen u graag verder op weg. 

Europa en Jij ( 6-10 jaar)

Met behulp van dit kleurboek leren kinderen van 6 tot 10 jaar meer over de Europese unie. Zo leren de leerlingen dat de Europese Unie uit 28 lidstaten bestaat en leren ze alle Europese hoofdsteden. Ook kunnen ze alle verschillende vlaggen inkleuren en lezen ze interessant informatie over de verschillende lidstaten. Het boekje kan zowel thuis als op school worden gebruikt. 

Eenheid in Verscheidenheid (6-9jaar) 

Dit lespakket bestaat uit een kleurige poster van Europa en een werkboekje. Hierin staan kenmerken van elk Europees land. U kunt het materiaal gebruiken voor uitleg over de euro en om kinderen te laten kennismaken met het cultureel, wetenschappelijk en natuurlijk erfgoed van de Europese lidstaten.

Ontdek Europa (9-12 jaar)

Dit lespakket bestaat uit een kinderboek, een online bordspel en een docentenhandleiding. Het lesmateriaal vertelt het verhaal van Europa in eenvoudige en duidelijke bewoordingen. Kinderen kunnen over een hele reeks onderwerpen meer te weten komen, bijvoorbeeld over milieu, geschiedenis, talen, tradities en geografie. Zo kunnen ze uitzoeken waar in Europa het gezang van de cicaden te horen is, waar de schrijfster van de Harry Potterboeken, J.K. Rowling, vandaan komt, wie de oude Grieken waren en wanneer de eerste computer in beeld kwam. In het boek wordt ook uitgelegd wat de Europese Unie is en hoe ze werkt. 

Eureka Europa (9-12 jaar)

Dit lespakket bestaat uit een educatief stripverhaal en bijbehorend lesmateriaal. In het verhaal gaan Marie en Alexander op reis door de Europese geschiedenis.  Ze zijn getuige van de verwoestingen die de Tweede Wereldoorlog veroorzaakt en ze interviewen  een van de grondleggers van de EU. Ze worden achtervolgd door een parkwachter en liften mee met een vrachtwagenchauffeur. Ondertussen leren ze steeds meer over de EU.